Emoties, zo inherent aan het leven en toch zorgen ze vaak voor de nodige moeilijkheden! Zeker als je hooggevoelig bent dan kun je soms het gevoel hebben dat je overweldigd wordt door je emoties. Of je onderdrukt emoties die jij niet wilt voelen. Hoe ga je om met intense emoties? Dat lees je in dit artikel.

Hoe is jouw relatie met emoties?

Mogen die van jou en een ander er allemaal zijn of heb je een bepaalde selectie van acceptabele en non-acceptabele emoties?

Is het vaak een gevecht om jezelf en je emoties in het gareel te houden of wordt je regelmatig overspoeld door emotionele buien?

Zelf heb ik jaren lang “last” gehad van mijn emoties, mijn toch wel gevoelige zenuwstelsel en grote inlevingsvermogen maakten dat ze niet steeds mijn beste vriend waren ­čÖé In mijn leven werd ik meermaals als overgevoelig en “drama queen” bestempeld.

Het “afgekeurd” worden om die emoties maakte dat ik geleerd heb om ze heel goed te onderdrukken. Ik ging een duidelijk onderscheid maken tussen wat ik graag wilde voelen (en wat gepast leek) en welke gevoelens ik niet meer wilde hebben. Vervolgens ging ik deze laatste verbijten of veilig achter slot en grendel opbergen.

Wat ik toen nog niet wist was dat wat er in zit, er vroeg of laat toch weer uit komt en dat die fameuze emoties ook een belangrijke boodschap voor mij in zich droegen!

Emoties vertaald

De aangename gevoelens laten me zien dat er aan mijn behoeften voldaan wordt, de onaangename komen aantonen op welke gebieden mijn behoeften niet worden gehoord. Met andere woorden, ze geven me een beter beeld over wat er voor mij nu zo belangrijk is en wie ik eigenlijk ben.

Door bepaalde emoties systematisch te onderdrukken, ontzeg ik mezelf een aantal belangrijke aspecten van mijn persoonlijkheid. Zo raak ik verder verwijderd van wie ik eigenlijk echt ben of wil zijn.

Omgaan met emotioneel geweld

Als ik nu terug kijk op mijn leven tot op de dag van vandaag, dan moet ik vaststellen dat het volledig in het teken stond van leren omgaan met al dat emotioneel geweld. Dankzij de dingen die mijn pad kruisten, leerde ik gaande weg het verschil ervaren tussen analyseren van wat ik voel en “echt” voelen. Tussen streng oordelen of onderdrukken wat er in me leeft en het liefdevol accepteren of onderzoeken hiervan .
Tussen overspoeld worden door situaties en de bijhorende emoties of ze onderdrukken en ze hanteren.

Hoe beter ik leerde luisteren naar de boodschap onder de emotie, hoe meer verborgen kantjes van mezelf ik leerde ontdekken. Sommige vond ik leuk om te ontdekken, omdat ze bepaalde verborgen talenten en kwaliteiten aan het licht brachten en anderen vond ik heel wat minder aangenaam, omdat ze me confronteerden met onverteerde pijn, schaamte en schuldgevoelens die mijn leven onrechtstreeks beïnvloedden.

Op dit moment voelen beiden als een enorm kostbaar geschenk aan voor mij en de ontdekkingstocht blijft dagelijks verder gaan! Hoe bewuster, neutraler en liefdevoller ik naar deze boodschappers kijk, hoe makkelijker het wordt om zelfs tijdens emotionele stormen meer vrede te ervaren in mezelf.

Holding space

Vooral de liefdevolle acceptatie van elke emotie zoals ze zich aandient en de ruimte die dat schept om ze te hanteren, zijn hier een belangrijke voorwaarde. Dat is voor mij wat ze bedoelen met “holding space”. Ruimte, ondersteuning bieden om alles ten volle te beleven, zowel het rouwen als het vieren.
Een veilige ruimte leren hanteren voor jezelf, maar ook voor anderen om je heen!

Emotionele aarding

Hoe beter ik leer omgaan met deze emoties, hoe meer ik me thuis voel op deze aardbol. Ik noem het zelf een vorm van “emotionele aarding”. Het voelt een beetje als het volledig insteken van een stekker zodat de energie volledig kan doorstromen. Als je de stekker er maar half insteekt omdat je bang bent voor de mogelijke gevolgen, stroomt het niet of met storingen. Met andere woorden, zo kan je sommige dingen die je niet wil w├ęl onderdrukken, maar de mooie dingen die je w├ęl wil onderdruk je zo ook!
Je krijgt dan wel eens het gevoel dat je leven moeilijk loopt en dat het zwaar is om dingen te verwezenlijken.

Het is veel aangenamer om bewuster om te gaan met wat je voelt en je niet om de haverklap overweldigd te voelen door je emoties of  ze krampachtig te gaan verdringen.

Wil je graag meer weten over het vertalen van je gevoelens naar de onderliggende behoefte?

Een leuke boekentip: ‘Geweldloze communicatie’ van Marshall Rosenberg.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het toelaten van je emoties? Misschien is deze online facebooktraining ; ” Dwars door de emotie heen” net wat je zoekt!

 

Photo by Leon Biss on Unsplash

tekst Jana Schoefs