Stormachtige emoties kan je leren verzachten!

Vooral hooggevoelige mensen hebben vaak een beladen relatie met hun emoties. De dingen die als aangenaam, sociaal aanvaardbaar en rustgevend ervaren worden kunnen makkelijk worden toegelaten. De heftige, minder aangename gevoelens worden echter liever vermeden dan ondergaan! Vaak heeft dit tot gevolg dat je emoties alleen maar oplopen. In dit artikel lees je wat je kunt doen om stormachtige emoties te voorkomen.

Je innerlijke wereld kun je niet onderdrukken

Situaties die een enorme impact hebben op je emotionele binnenwereld kunnen je met momenten behoorlijk uit je evenwicht halen. Net zoals je een storm niet kunt vermijden, tegenhouden of in bedwang houden. Zo kunnen we ook onze sterke innerlijke wereld niet zomaar tegen- of in bedwang houden.

Het beheersen van emoties kan een gevaarlijke impact hebben op jezelf en je omgeving. Misschien zelfs nog schadelijker dan je emoties de vrije loop te laten! Want het eerste leidt onvermijdelijk vroeg of laat tot het tweede en dat dan met een kracht in het kwadraat! Het kan de stoppen volledig doen doorslaan of het je doen opbranden. Wanhoopsdaden, burn-outs, depressies.

De ware kracht van emoties

Een emotie dient echter niet in bedwang gehouden te worden en zeker niet verdrongen! Het woord emotie komt van het Latijnse woord “emovere” en betekent “in beweging brengen”. Het doel van onze emoties is ons bepaalde dingen aan het licht brengen die onbewust zijn in ons leven, doordat ze zichtbaar worden kunnen we ernaar kijken en er leren mee omgaan. Zo kunnen we onszelf in beweging zetten om dingen te veranderen, accepteren en vergeven. Of het nu gaat om onbewuste verlangens of behoeften of angsten of pijn of verdriet. Alles wat in ons leeft zal ons beïnvloeden of we het nu willen of niet!

Hoe meer we vluchten van wat er zich daar diep vanbinnen afspeelt, hoe meer we ons sociaal wenselijk en geciviliseerd willen gedragen, zonder rekening te houden met wat er in ons leeft, hoe groter de tijdbom is die we installeren in onszelf! Een kleine storm kan dan na jaren uitgroeien tot een gevaarlijke orkaan!

Je emoties als kompas

Emoties bezitten een enorme kracht. Door ze te erkennen en ermee aan de slag te gaan kunnen ze je veel leren over jezelf, ze worden een soort kompas dat je feilloos de weg wijst op je levenspad.
Door ze te verdringen creëer je een monster diep vanbinnen, dat je een hele tijd in bedwang kan houden maar vroeg of laat komt het naar buiten of vreet het je op langs binnen.

De kracht van je emoties gebruiken

Lichaamstaal is een prachtig instrument om je gevoelens, gedachten, levenshouding te leren herontdekken en ermee samen te werken. Om die taal van je lichaam weer te leren begrijpen is het belangrijk om even stil te zijn en te luisteren. Yoga, meditatie, bewuste ontspanning, bewust lichaamsbeweging, geweldloze communicatie, het zijn allemaal tools die kunnen helpen bij het her-ontdekken van je lichaam, je gevoelens, onderliggende behoeften, onbewuste gedachten en gedragspatronen.

Gun jezelf die momenten van stilte en leer zo bewust gebruik te maken van de kracht van je eigen emoties!
Heb je graag wat hulp bij jouw eigen zoektocht? Volg dan de link naar een diepe ontspanningsoefening, die je kan helpen om jezelf vanuit rust te leren herontdekken.

Wil je graag intensiever aan de slag met het brengen van rust in je hoofd zodat ook de gevoelens weer verzachten?

De online cursus: Rust in je hoofd geeft je alle tools die je daar voor nodig hebt.

Vind jij het makkelijk om je emoties toe te laten? Of word jij wel eens overmand door je intense gevoelens? Laat het ons hieronder weten! 

Photo by Simon Rae on Unsplash

Tekst: Jana Schoefs