Ken je het gevoel van overspoeld te worden door je eigen gevoelens of emoties? 

Of ben jij eerder het type dat ontdekt heeft dat positief denken en een glimlach op je gezicht je een aangenamer gevoel geven en ben je er een levenswerk van gaan maken om die ongewenste gevoelens zo snel mogelijk te gaan vervangen door een meer gewenste variant?

Of ben jij diegene die allerlei handige verzachtende middeltjes heeft gevonden om de emotie wat minder heftig te voelen door bv een meditatie op youtube of  je wekelijkse yogales te volgen , te gaan sporten, of zoveel mogelijk in beweging te blijven, misschien zelfs een glaasje te drinken,… en merk je op dat je zolang je met deze activiteiten bezig bent alles wel ok lijkt te zijn, alleen overvalt het je de moment nadien weer helemaal, soms nog harder dan voorheen…

Ik probeerde in mijn leven alle varianten uit! En geen van allen waren op lange termijn voldoening gevend. Ik heb het grootste deel van mijn leven mijn best gedaan om dingen “te veranderen”, “mezelf te veranderen” en vooral “mijn gevoelens te veranderen”.

De ene moment werd ik door de emoties overspoeld, dan weer werd ik overweldigd door de weerstand die ik daarover voelde en dan sloeg het weer door in vechten ertegen of gewoon dingen uit de weg gaan en vermijden… Het was een echte lijdensweg achteraf bekeken…

Wat ik gaandeweg leerde is dat er precies toch wel een boodschap zat achter al die vervelende emoties. Want zo had ik ze onderverdeeld: de vervelende en dus ongewenste emoties of de vijand die bestreden diende te worden en daarnaast de gewenste emoties of diegene die ik zo vaak mogelijk ging opzoeken en teleurgesteld was als me dat niet dadelijk lukte.

Ik veroordeelde mijn ongewenste emoties omdat ze er waren, mijn omgeving omdat ze deze emoties uitlokten en mezelf omdat ik niet in staat was om ze te voorkomen.

De middeltjes die ik voor mezelf verzonnen had om ermee om te gaan waren :

-proberen vermijden dat de trigger kwam door de omgeving proberen onder controle te houden door dingen te gaan vermijden of geforceerd draaiende te houden.

Dit bleek verbazend lang goed te lukken tot het moment van de crash, en na die eerste crash weer op mijn benen terecht komen en een tweede keer crashen en zelfs na die crash nog eens opnieuw proberen tot ik net VOOR de derde crash besloot om uit dit treintje te stappen…

– de ongewenste emoties, zodra ze opkwamen onmiddellijk overplakken door een gewenste vorm, zonder even te checken of er misschien toch een belangrijke boodschap voor me in zat.

Achteraf gezien zou ik me heel wat moeite hebben gespaard als ik wel even de tijd had genomen om naar mijn gevoel te luisteren

– de ongewenste emoties gaan verzachten door een ademoefening, een wandeling, me bezig te houden, iets te eten dat troost biedt, een beetje yoga of meditatie te doen,… zonder ook hier weer rekening te houden met de boodschap die er achter zat.

Deze variant leverde me in eerste instantie rust en ademruimte op , maar nadien een extra dosis strengheid, omdat ik toch wist hoe ik me beter moest voelen en ik wist toch hoe schadelijk het voor me was om te lang negatief te denken en me slecht te voelen…waarom lukte het me dan niet om me altijd goed te voelen?

terwijl mijn hele wezen snakte naar zachtheid en erkenning…

De boodschap die ik achter heel dit avontuur ontdekte was dat het heel erg belangrijk voor me was om al mijn emoties bestaansrecht te geven omdat ze een heel belangrijke boodschap voor me in zich droegen. Ze vormen de perfecte barometer voor hoe het met me gaat, ze kunnen me duidelijkheid brengen over wat ik wil en niet meer wil, ze zijn een uiting van mijn behoeften die al dan niet voldoende aandacht en vervulling krijgen.

Gaandeweg ging ik mijn aanpak veranderen. Ik stopte met vechten, durfde ook mijn minder leuke emoties even aan het woord laten, net als mijn minder leuke gedachten en mijn minder leuke fysieke gewaarwordingen trouwens… Met andere woorden ik leerde stap voor stap de dingen laten zijn zoals ze waren, en liet het mezelf toe om me te voelen zoals ik me voelde op dat specifieke moment.

Groot was mijn verbazing dat door ruimte te laten voor deze emoties en gewoon vanuit rust en zonder oordeel te observeren ze niet groter werden ( waar ik eerst wel voor vreesde) , maar dat ze zachter werden… niet weg, maar wel zachter… en vanuit de veiligheid die ontstond vanuit die zachtheid borrelde er als vanzelf inzichten, boodschappen op die zo essentieel waren voor mijn groei…

Ik ontdekte dat ik het blijkbaar toch wel belangrijk vond als ik op mijn eigen ritme, mijn eigen manier mijn leven mocht leiden, dat ik het belangrijk vond om me te omringen met mensen die positiviteit uitstralen en die mij helemaal laten zijn zoals ik ben, dat ik veel behoefte heb aan rust en vrijheid, dat ik het belangrijk vind om mijn kinderen op een niet conventionele, experimentele manier op te voeden waarbij er rekening wordt gehouden met ieders behoefte, dat ik het belangrijk vind om mijn eigen baas te zijn, dat ik het belangrijk vind om voldoende tijd met mijn gezin door te brengen, dat ik een bepaald minimum aan luxe toch echt wel aangenaam vind,… en nog zoveel meer…

Als ik nu dit lijstje overlees waren het stuk voor stuk dingen waar ik zelf ooit een oordeel over had, dingen die ik me wijsmaakte dat ze niet belangrijk waren voor mij… wat natuurlijk ook wel verklaart waarom ik zoveel moeite deed om deze dingen niet te erkennen als belangrijk voor mezelf.

Zou jij ook graag willen ontdekken hoe je je eigen vat van emoties kan leren ledigen, simpelweg door ze te leren erkennen?

Op vrijdag 15 februari  om 19.00 uur hou ik een gratis webinar op facebook in de besloten facebookgroep : van dwaalicht naar koning(in).

Je kan je gratis lid maken van deze groep en je uiteraard ook weer terug uitschrijven, zodra je dat wenst en zo deelnemen aan deze leerrijke sessie waar ik je meeneem op ontdekkingsreis naar de dieperliggende betekenis achter je emoties!

We gaan stap voor stap eerst verstillen om de emotie gewaar te worden, we gaan samen observeren wat er met de emotie gebeurt als je ze gewoon observeert, er is altijd backup mochten er emoties loskomen en zich uiten in tranen bijvoorbeeld, je wordt stap voor stap door het proces begeleid om weer liefdevol en zacht oog in oog te komen met de boodschap achter jouw emotie, …

Zo laat jij je emotie jouw de weg wijzen naar je allerdiepste verlangens en maak je de weg vrij voor een leven volgens essentie…

Wil je graag inschrijven voor de gratis webinar? Dat kan heel eenvoudig door te klikken op deze inschrijflink!

Life is magic, live your dreams…

liefs

Jana