“Zelfliefde is toch narcistisch of egoïstisch…”

” Ik kan toch niet gelukkig zijn als ik alleen maar dingen doe die ik WIL doen? Dat gaat dan toch ook ten koste van een ander?”

Jarenlang leefde dit oordeel en deze overtuiging in mij. Het beïnvloedde al mijn handelingen.
Jarenlang leefde ik zelf overcompenserend om vooral maar niet egoïstisch, narcistisch of schadelijk proberen te zijn voor een ander.

Overcompensatie kost een prijs

Deze overcompensatie ging geleidelijk aan over tot zelfverwaarlozing, gebrek aan eigenwaarde en zelfrespect, vooral doen wat anderen van me verwachtten en vooral dingen die ik niet leuk vond… want het leven hoort toch zwaar te zijn, ik moet hard werken om te VERDIENEN dat ik ook kan genieten van de mooie dingen en als kers op de taart was er ook de overtuiging ingeslopen dat ik dat recht alleen maar verdiende als die ander me er nadrukkelijk de toestemming toe gaf…

En ik… Ik groeide krom, krommer, kromst…

Steeds minder en minder echt, steeds leger, holler, verder van mijn essentie weggewandeld…

Steeds verder weg van mijn kracht.

Soms is het goed doen toch niet zo goed…

Ik deed wat hoorde… maar niet omdat t goed voelde… omdat ik geleerd had dat het goed was om te doen…

Ik raakte steeds meer verwikkeld in de levens van die anderen, steeds meer verantwoordelijkheden op mijn schouders, steeds minder energie bestedend aan wie ik was, wat ik nodig had, hoe t met mij ging…

En zowel de ander als ik werden daar de dupe van…

Ik leerde aan den lijve ondervinden dat relaties die gebouwd zijn op overdadig geven en jezelf uit t oog verliezen stranden…
Of t nu een ouder kind relatie, vriendschappelijke relatie, werkrelatie, partnerrelatie, familieband… of wat dan ook mag zijn…

ELKE RELATIE DIE JE AANGAAT MET EEN ANDER ZONDER CONTACT MET JEZELF TE HOUDEN LOOPT VROEG OF LAAT VAST…

Sommigen voor goed, sommigen voor even…
Maar vastlopen zullen ze…

Het gezonde evenwicht tussen jou en de ander

Ik leerde dat het uiteraard niet de bedoeling is om gewoon maar te doen waar ik zin in heb ten koste van de ander…

Dat het er niet om draait om te krijgen wat ik wil… maar wel wat ik NODIG HEB…

Dat ik niet een ander moet opdringen om te zijn zoals ik dat wens, maar wel duidelijk mag erkennen welke essentiële basisbehoeften er voldaan moeten worden om op een liefdevolle, ontspannen manier in het leven te kunnen staan… met of zonder de ander.

Ik leerde dat het essentieel is om te luisteren naar die innerlijke stem die aangeeft waar er ” tekorten” zijn, waar er extra aandacht voor ” zelfzorg” mag komen omdat als ik dat niet doe er onrust ontstaat, een onveilig gevoel, waardoor mijn lichaam in overlevingsmodus gaat..

En vanuit overlevingsmodus kan ik geen vrije keuzes maken, noch voor mezelf, noch voor de ander.

In overlevingsmodus ben ik slaaf van meester angst en zal ik vluchten , vechten of verlammen… alles behalve ontspannen verbinden en liefde vrij laten stromen…

Bewust leven versus overleven

Mezelf weer leren horen en zien en vooral VOELEN was het mooiste geschenk dat ik mezelf ooit gaf en daardoor ook aan ieder persoon waarmee ik in relatie sta.

Echt durven voelen dat de situatie echt wel te veel pijn deed of ongezond voelde om zo verder te gaan was wat ik nodig had om veranderingen aan mijn gedrag aan te brengen.

Pijn heeft een belangrijke functie

Als ik in een spijker stap die verroest is en de pijn verdoof met een pijnstiller en niet meer naar de wonde kijk omdat ik ze niet wil/kan voelen kan dat leiden tot desastreuze gevolgen, misschien zelfs met een amputatie tot gevolg…

Als ik mijn gevoel verdoof, weiger om mijn wonde te verzorgen en misschien zelfs ontken dat ze bestaat, zou t wel eens kunnen zijn dat ik me net daardoor van de ander afsluit, of van mezelf, met een breuk tot gevolg…

Relatiebreuk met partner, ouders , familieleden, kinderen, job verliezen,… of eerder burn-out, depressie en andere signalen die je komen vertellen dat je jezelf aan t amputeren bent uit je eigen leven.

Door te voelen wat je voelt en te leren luisteren naar wat je ECHT nodig hebt… kun je daarnaar gaan LEVEN.

Keuzes maken vanuit liefde ipv uit angst

En ja ook dan kunnen er nog keuzes gemaakt worden waarbij je scheidt van een partner, verandert van job, beslist om sommige mensen minder frekwent te zien… maar dan zal die keuze vanuit rust gemaakt zijn…

Vanuit liefde en respect voor jezelf en voor de ander…

Want als twee paden niet matchen is t meest liefdevolle dat een mens kan doen voor alle partijen ” erkennen en accepteren dat de dingen zijn zoals ze zijn en stoppen met proberen voelen wat er niet gevoeld wordt, of niet voelen wat er wel gevoeld wordt en stoppen met doen wat niet meer gedaan wil worden”

De motor voor je liefde voor de ander is zelfliefde

Pleit ik dan maar voor een leven waar je alleen maar moet luisteren naar je behoeften ten koste van de ander?

Neen hoor!

Maar wel voor een leven waar je er voor kiest om naar je eigen behoeften te luisteren en als je echt luistert zal je horen dat er een belangrijke behoefte is om rekening te houden met de ander, de ander het allerbeste te gunnen en soms ben jij dat niet EN dat er ook een behoefte is om vanuit rust, liefde en kracht in het leven te staan.

En dat laatste kan alleen maar als je jezelf goed genoeg verzorgt, zodat je essentiële behoeften zijn voldaan en je weet dat je veilig bent …

OMDAT JIJ TROUW BENT AAN JEZELF EN ERVOOR ZORGT DAT JE ALLES HEBT WAT JE NODIG HEBT OM JEZELF MAXIMAAL TE ONTWIKKELEN…

 

Jij bent jij…

 

De vereisten om jezelf maximaal te kunnen ontwikkelen zijn misschien min of meer het zelfde voor ieder mens en toch fundamenteel verschillend omdat jij jij bent.

Dus doe jezelf een plezier en stop met jezelf te vergelijken met diegenen die het veel slechter of veel beter lijken te hebben dan jij, stop met je lat te leggen naar de standaard van een ander.

Leer terug luisteren naar jouw signalen die in je lichaam voelbaar zijn in de vorm van gevoelens en lichaamssensaties, zelfs droombeelden en terugkerende gedachten zijn indicatoren.

Luister… accepteer…erken… geef ruimte aan wat gevoeld en geleefd wil worden en LEEF !!!!

TEN VOLLE
IN HARMONIE MET JEZELF EN JE HOGER DOEL HIER OP AARDE EN VAN DAARUIT MET DE ANDER…

 Liefs

Jana

Wil ook jij graag je relatie met jezelf verbeteren en vandaaruit die met je omgeving?

Vraag vrijblijvend info voor individuele begeleiding

Wil je thuis liever op je eigen tempo groeien in zelfliefde?

https://janaschoefs.com/van-gepieker-naar-gerust-en-bewust-leven-7/