SCHAAMTE EN SCHULDGEVOELENS…
ALS STRENGE BEWAKERS VAN EEN INGEBEELDE GEVANGENIS

“Ik ben niet goed genoeg”, ” Ik heb t allemaal verkeerd gedaan”, “Had ik maar…”

Ken je ze die zelfverwijten? De teleurstelling in wie je bent of wat je doet, angst om anderen teleur te stellen of te schaden, angst om er niet bij te horen en bewezen te zien dat je het niet waard bent,…

Zelfvergiftiging

Ik ontdekte in mijn leven dat dit het grootste gif is dat er bestaat.Vanuit schuldgevoelens in mijn leven staan deed me belanden in vicieuze cirkels die noch voor mezelf, noch voor mijn omgeving gezond en liefdevol waren.

Ze dwongen me tot handelingen die gevoed waren door angst…ze deden me zwijgen op momenten dat ik voor mezelf hoorde op te komen, ze deden me ja zeggen terwijl ik nee voelde, ze lieten me de mening en het welzijn van de ander voorop stellen ten koste van mezelf, ze lieten anderen vrijuit gaan en straften mezelf keer op keer, ze deden me dingen en verantwoordelijkheden  ” overnemen” van die ander waardoor ik zelf uitgeput en de ander beroofd van zijn / haar eigen kracht en mogelijkheid om het zelf te doen achterbleef…

Ze vraten me langzaam op vanbinnen. Mijn vertrouwen in mezelf, maar ook in de ander ging steeds meer achteruit.
Ze maakten me wijs dat ik de goedkeuring, bevestiging nodig had van die ander om het recht te verdienen om waardevol te zijn…
Ze beroofden me elke dag een beetje meer van mijn vrijheid…Ik werd slaaf van mijn eigen demonen, van mijn beperkende gedachten en overtuigingen over mezelf en de ander, van mijn overweldigende emoties ( degene die ik mocht voelen van mezelf, maar vooral diegene die ik onderdrukte).

Vicieuze cirkel

Ik probeerde steeds meer volgens het boekje te leven en raakte steeds verder af van mijn allergrootste verlangen… liefde ervaren

Mijn onderdanige, schuldige houding trok mensen aan die die schuld bevestigden, die dankbaar gebruik maakten van mijn drang om boete te doen ( voor alles wat ik vond dat ik ooit verkeerd deed in dit en zoveel vorige levens) en daarbij hun verantwoordelijkheid over hun leven dankbaar in mijn handen legden om geholpen, gered of bevrijd te worden van hun lasten die op dat moment de mijne werden en hen ontkrachtten…en waar ik uiteraard niet in slaagde om de dingen blijvend voor hen op te lossen, waardoor er als vanzelfsprekend ook weer de teleurstelling, verwijten en een nog meer gevoed schuld/ schaamtegevoel achterbleef…
Een spel van machteloosheid en overheersen , waarbij beide partijen regelmatig van stoel wisselden…
Beiden beroofd van hun vrijheid…elk op een andere manier…

Ik leerde dat de weg uit deze cirkel er één van vergeving was, één van acceptatie en compassie… in eerste plaats van mezelf.

De kracht van vergeving

De dag dat ik aan mezelf erkende dat ik ” afzag” van die lasten die ik vrijwillig op mijn schouders had genomen omdat de onzichtbare lasten van het verleden me daartoe dwongen, de dag dat ik toegaf aan mezelf dat het niet gezond was voor mezelf noch voor de ander, dat ik durfde inzien hoeveel pijn en schade het had aangericht en hoezeer ik verlangde naar bevrijding van dit patroon… ging er een deur voor me open die ik eerder niet kon/ wou zien… een deur naar (zelf)vergeving, naar (zelf)liefde, naar (zelf)bevrijding

Ze werd tot mijn grote verbazing niet ontgrendeld aan de buitenkant… het slot zat aan mijn kant van de deur…

Schuld en schaamte stonden aan de buitenkant, maar IK was degene die omwille van hun aanwezigheid besloot om het slot zo lang vergrendeld te houden… Ik was ook degene die deze bewakers de opdracht diende te geven om een stap opzij te gaan…daarvoor moest ik niet eeuwig blijven wachten op de absolutie door een macht buiten mij!

Zelfliefde als medicijn

Ik had de taak om weer ten volle van mezelf te leren houden, ervoor te kiezen om mijn ruimte weer op te eisen, te erkennen dat er in het verleden dingen gebeurden die me getekend hadden en waar de pijn en verdriet nog altijd op me aan het wachten waren om echt gevoeld en dus ook bevrijd te worden.
Het was aan mij om te zeggen ” stop, genoeg!” en mezelf een waardige plek in mijn eigen leven te voorzien.
Het was aan mij om beter voor mezelf te gaan zorgen en alles wat ik al die jaren zo overdadig aan anderen heb gegeven aan mezelf te geven, te erkennen dat ik er ongelooflijk hard naar verlangde om me gekoesterd, geliefd en gesteund te voelen…
Het was aan mij om voor mezelf op te komen, om te geloven in mezelf, om te aanvaarden dat niets of niemand het recht had om me te kleineren of op te eisen, dat ik het waard ben om een menswaardig bestaan te hebben en liefde en overvloed te ontvangen zonder dat ik me daar eerst voor moet bewijzen, zonder dat ik me daar schuldig over hoor te voelen…

Het was aan mij om de ander zijn/haar verantwoordelijkheid teug te geven over zijn/ haar leven en de mijne weer op te nemen voor mijn eigen geluk…

Het pad naar vrijheid

Op die dag leerde ik het pad kennen van bevrijding…van mezelf en van de ander.
Een pad dat me met vallen en opstaan leerde om mild te zijn en krachtig tegelijk.
Op die dag ontdekte ik de weg naar LIEFDE…niet de afhankelijke, voorwaardelijke vorm ervan…echte liefde…

Ik moest ze eerst aan mezelf gaan geven, ten volle, in alle omstandigheden onvoorwaardelijk aan mijn eigen kant staan… ongeacht wat ik dacht, wat ik deed of voelde…

Ik mocht weer gaan houden van mijn schoonheid en onvolmaaktheid, van mijn talenten en gebreken, van het licht en het donker in mezelf…

En van daaruit kwamen er steeds meer mensen op mijn pad die me de ware betekenis van liefde leerden ervaren… en dit pad wordt steeds mooier, het wordt steeds minder eng om naar de schaduwen te kijken, het wordt makkelijker om te vergeven en het leert me elke dag een beetje meer genieten van het leven… Precies zoals het is!

Liefs

Jana

Wil jij ook ontdekken hoe je jezelf kan bevrijden van het verleden? Wil jij je ook herinneren dat het niet zo eng hoeft te zijn om te durven kijken naar je eigen schuld en schaamte, zodat je kan merken dat er wondjes onderliggen die op je wachten om verzorgd te worden en zodat je weer HEEL door het leven mag gaan?

Zaterdag 19 oktober start deze dieptransformerende jaartraining. Tot 21 september kan je nog genieten van een mooie VROEGBOEKKORTING!

https://janaschoefs.com/jaartraining-doorleefde-spiritualiteit/