Ontspannen en bewust leven is iets wat ik echt heb moeten leren.
Kindertrauma’s overstijgen was lang een fulltime job van me…
 
De woorden “ Jij bent de oudste, jij moet je verstand gebruiken”, “ Jij hebt de capaciteiten, die moet je ten volle benutten”, “ Doe nu niet flauw en stop met huilen”, “ Wees maar niet ondankbaar, de kindjes in Afrika hebben niets”, ze raakten mijn kinderbrein op een bijzondere manier.
 

Misverstanden worden overtuigingen

Ik snap echt wel wat ze bedoelden toen deze woorden tegen me gezegd werden, maar toen in die tijd, met mijn kleine nog niet volledig ontwikkelde kinderbrein en mijn hypergevoelige antennes voor humeuren, emoties, lichaamstaal van mensen om me heen, begreep ik ze eerder als:
 
verwijten
 
“Foei, nu stel je me teleur hoor. Ik had beter van je verwacht. Ik vind je minder leuk op deze manier en eigenlijk maakt het me boos dat je niet beter weet dan dit. Als je slim bent en 1 keer dingen uitgelegd hebt gekregen en je kan ze 1 keer, dan hoor je ze altijd onder alle omstandigheden perfect te kunnen doen anders ben je niet goed bezig!”
 
Nog meer verwijten
“Jij hoort dit te weten en te kunnen en als je dat niet kan ben je minder waard dan ik dacht dat je was. Je schaadt mij en een ander door dit niet te doen zoals je het zou kunnen doen, ik weet immers dat je het kan, dus nu je het niet doet is het zeker omdat jij niet beter wil of niet genoeg je best doet.”
 
afwijzing
 
Emoties tonen is niet oké! Daar val je anderen mee lastig en ze zijn onterecht, je kan ze dus beter niet voelen en als je ze toch voelt scheelt er iets met jou, want je hebt geen reden om ze te voelen. Je bent dus even geen goed kind en je presteert onder je niveau als je toch zo reageert. Te veel wensen is gulzig, daar doe je anderen tekort door en dan ben je niet lief meer. Als je niet lief bent ben je minder waard en zien we je minder graag. Wees dus maar gewoon tevreden met wat je hebt en als je jaloezie, gulzigheid of verlangens voelt dan ben je gewoon niet goed bezig en moet je dat zeker onderdrukken…”
 

Selffulfilling prophecy

Goed bedoeld advies met de intentie om een goede basis te creëren voor een vervullend, gelukkig leven voor mezelf en anderen werd toen getransformeerd in de meest schadelijke mantra’s die jaren later mijn leven nog steeds beïnvloedden op een manier die niemand me gewenst had. Zelfs ik niet.
 
“ Ik ben niet goed genoeg, want ik ben niet in staat om altijd de beste resultaten te behalen”
“ Als ik iets voor mezelf vraag ben ik egoïstisch of gulzig en doe ik anderen tekort”
“ Als ik niet doe wat ik hoor te doen worden anderen kwaad op me, zijn ze teleurgesteld en faal ik”
“ Omdat ik veel talenten heb, doe ik mezelf en anderen tekort als ik ze niet perfect onder alle omstandigheden weet in te zetten. Ik kan dus beter niet teveel tonen wat ik in mijn mars heb, dan verwachtten ze nog meer en kan ik alleen maar teleurstellen”
“ Bovendien is tonen dat je iets goed kan pijnlijk voor anderen die het niet kunnen en als je dan eens fouten maakt pakken ze je daar op”
“ Je moet dus altijd bezig zijn en jezelf verbeteren, want anders behaal je je resultaten niet”
“ Je bent nooit klaar”
“ Als je je emoties toont ben je slap en je moet sterk zijn anders ben je anderen tot last en ben je minder waard dan je zou kunnen zijn”
“ Als je ontevreden bent ben je ondankbaar en doe je anderen tekort”
“ Als anderen niet tevreden over je zijn ben je minder waard”
 
Dit is nog maar een handje vol van de miljoenen verkeerd begrepen adviezen die er in mijn systeem liggen/ lagen opgeslaan.
 

Mantra’s ontmaskeren en aanpassen

 
Door de jaren heen heb ik er al verschillende leren ontmaskeren, op heterdaad betrapt, of pas nadien herkend als de situatie al lang achter de rug was.
Sommigen hebben rust gevonden en zijn weer rechtgezet, of gerelativeerd en aangepast tot een helpende variant. Anderen lappen me nog regelmatig pootje.
Net zoals mijn ouders, leerkrachten en andere volwassenen die me wilden behoeden voor kwaad, hun ouders en die hun ouders nooit konden voorzien welke impact goedbedoelde woorden ( gevoed vanuit eigen angsten, verwachtingspatronen en oude pijnen en overtuigingen) op mijn diepste zielenpijn zouden hebben, zo kan ik als moeder ook niet voorkomen dat ik op gelijkaardige knopjes duw bij mijn kroost.
 
De mensen waar je het meest van houdt zijn degenen die je het diepst raken tot in je ziel. Tragisch enerzijds, bevrijdend anderzijds…
 
Je kan dit ook gewoon nooit voorkomen.
 
We kiezen als zielen elkaar keer op keer uit om samen dit spel te spelen. Om onbewust op de juiste knopjes te duwen die de oude verborgen zielenpijn weet te activeren.
Met maar 1 doel…
 
Hem uiteindelijk te mogen overstijgen.
Hoe mooi is dat!

 

Zielscontract

De mensen waar je het meest van houdt, ze houden zo veel van jou dat ze zelfs uit liefde niet kunnen voorkomen dat ze op die knopjes duwen…
 
Het was immers een contract tussen jullie, een contract gesloten uit liefde…
Met als doel om je ziel eindelijk te kunnen bevrijden van die oude ketens die je kleiner hielden dan je zou kunnen zijn…
 
Vandaar dat het zo rijk is om dieper in het thema vergeving te duiken.

 

Kijk je angsten in de ogen

Vandaar dat het zo waardevol is om echt te durven kijken naar die diepe kerkers, waar je grootste angsten, meest beperkende overtuigingen, pijnlijkste ervaringen en waarheden over jezelf en de wereld liggen opgeslagen…
 
Zodra je stopt met ze te veroordelen, ontkennen, ontlopen of negeren, kan je ze leren kennen en kan je de informatie die ontbrak of die verkeerd begrepen was weer rechtzetten. Je kan nieuwe overtuigingen en waarheden schrijven en de oude overstijgen.
 
Je kan jezelf én de ander bevrijden van deze oude last, schuld en zwaarte die op jullie woog vanuit deze onwetendheid en de relatie, de liefde, de band zal alleen nog dieper, puurder, liefdevoller en echter kunnen zijn dan ooit tevoren.
 
Wat is het leven mooi en rijk… als je ernaar kijkt met de ogen van liefde ❤️
 
liefs
Jana
 
 
Ben jij klaar voor verandering?
Wil jij graag een bijzonder geschenk ontvangen dat je vertrouwen in jezelf en het leven helpt versterken?
 
 
Stap voor stap de band met jezelf weer verdiepen, door je eigen gevoelens te leren opmerken en hanteren, je gedachten  te ontwapenen en je gedrag steeds meer liefdevol te laten zijn? Via deze link vind je heel wat interessante opties.