Wonderlijke groeipijnen, zijn een bijproduct van buiten je comfortzone bewegen.
Het bijzondere aan groei en vooral groei in de richting van je hart is dat telkens wanneer je een grote stap gaat zetten of gezet hebt, die je als “buiten je comfortzone” ervaren hebt, er allerlei oude patronen wakker kunnen worden in jezelf.

Oude overtuigingen, gedachten die je aan het twijfelen brengen, onrustige gevoelens, ja zelfs angst.

Wat is de verleiding op zo’n moment soms groot om de boel de boel te laten en gewoon terug naar dat oude vertrouwde te grijpen.

Groei vindt plaats buiten je comfortzone

Groei ligt net in die zone, waar je buiten het vertrouwde pad stappen gaat zetten, die je vaardigheden en kennis stretchen.

Een juiste dosering van ministapjes, ondersteuning, bewustzijn van welk signaal je mag vertrouwen en wat gewoon oude ruis is,… al die dingen helpen je om je groei te pakken en je grenzen te verleggen op een manier die comfortabel voelt.

Dat is wat we LEREN noemen…

Leren hoort bij het leven

Zonder het leren stompen we af, gaan we ons vervelen, krijgen we het gevoel dat ons leven nog moet beginnen en we wachten er braaf op.

Leren hoort gewoon bij het leven en hoort zelfs leuk te zijn.
Het is een ander soort leren dan dat uit boeken.
Ik heb zelfs ervaren dat het leren uit boeken een perfecte vlucht kan zijn voor het ondernemen van praktische groeistappen.

Dromen vragen ook om actie

Door het alleen maar op te merken en erover te dromen en uiteindelijk de stappen niet te zetten of de kansen niet te pakken die op je pad komen ( wet van aantrekking) zal je nog niet raken waar je zo graag wenst te zijn.

Je dromen verwezenlijken vraagt toch ook dat beetje ACTIE…geen geploeter, hard zwoegen, trekken of sleuren, het kan zelfs een heel minieme kleine actie zijn… een ministapje… je onzekerheid onder de arm nemen en zachtjes de stappen zetten die je voelt dat je kan zetten .

Ook in mijn leven wil angst wel eens een stokje voor komen steken

Wat heeft corona mij al getriggerd , wat ben ik op bepaalde momenten spontaan en met gemak dingen gaan doen die ik een half jaar eerder amper gedurfd zou hebben…

Andere stappen gingen eerder trager, één teen in het water en hop er weer uit .

Zo was ik al een tijdje aan t spelen met de idee om ook dingen in t Engels op te nemen.
O jee wat een kabaal in mijn hoofd dat er vanalles van vond en het maar lekker wilde uitstellen.
Toch bleef die idee steeds opnieuw opploppen , maar Jana bewoog geen vin hihi.

Tot…

Een maand geleden de vraag kwam van een universiteit om ontspanning en yoga aan te bieden aan haar studenten, waarvan een yogasessie in het Engels.

Soms helpt het leven gewoon een handje

Ik mocht al vaker ervaren in mijn leven dat als ik zelf de eerste stap niet durfde zetten er als vanzelf kansen op mijn pad kwamen die me een duwtje in de rug wilden geven.
Die eerste les heb ik hakkelend en stotend gegeven, omdat mijn drang om de buitenlandse studenten niet erbuiten te laten vallen groter was dan mijn angst om en public onderuit te gaan.
Live op de website van de universiteit…
Als ik dat een jaar geleden geweten had, zou ik het bestorven zijn van angst.

Ik overleefde mijn vuurdoop. Ze leken zelfs begrepen te hebben wat ik vertelde.
Er was zelfs 1 van die schatten die besloot om lid te worden van mijn facebookgroep voor studenten.

Toen hij eind vorige week vroeg of de meditatie die ik zou geven voor zijn unief ook in t Engels was, wat niet zo was, hoorde ik mezelf plots voorstellen of ik er eentje speciaal voor hem in t Engels zou opnemen.

Groei is oneindig

Vanmorgen overviel me de zin om het te doen en nam ik mijn allereerste Engelstalige meditatie op, yeah! Ik heb hem ter keuring in de studentengroep gedropt.

Enne…
Het praten ging al veel vlotter dan de eerste keer.

Was het perfect?
Waarschijnlijk niet en mijn eigen zonen zouden er zeker en vast heel wat foutjes uit halen… maar ik deed het… een happy student… en een beetje meer groei rijker

En dit is nog maar 1 van de vele stappen die ik ooit mocht zetten buiten mijn comfortzone.
De bijzondere drive leren herkennen die ik ervaar als iets echt van heel diep vanbinnen geleefd wil worden… het bracht me al zo veel in mijn leven.
Wat kan ik me daar dankbaar om voelen.

Vertrouwen en voldoening als bijproduct van groei

Zeker als je weet dat ik iemand was met een extreme vorm van faalangst, die 10-talle jaren liever lekker veilig onder haar steen bleef zitten wachten op betere tijden.

Hoe ik deze angst heb leren overwinnen? Door te stoppen met er mee te strijden, haar te negeren of te laten winnen.

Ik heb weer stap voor stap leren luisteren naar wat zij me vertellen kwam en tegelijkertijd ging ik eindelijk ook echt luisteren naar die andere stem… diegene die van heel diep kwam.

De stem waaraan ik mijn kinderen, mijn huis, mijn job, mijn gezondheid, mijn partner, mijn levensvreugde, mijn groei te danken heb…

Mensen, die deze stem in zichzelf weer leren herontdekken en hen anders leren omgaan met dat stemmetje van angst,… dat blijkt één van de meest voldoeninggevende bezigheden te zijn die ik ken.

Momenteel loopt de online cursus laat je angsten vrij in mijn ledengroep.

Ook jij kan er nog van meegenieten ( hij blijft daar immers gewoon in de groep staan) en mijn feedback en steun krijg je er daar gratis bij 
Interesse?
Kijk even in de link onder dit bericht.