discipline geeft je vleugels

Deze bewering kwam ik, in ietwat andere bewoording, heel wat jaren geleden ergens tegen.
Geen idee meer waar precies of uit wiens mond deze woorden oorspronkelijk kwamen.

Hij raakte me, ook al kon ik niet onmiddellijk verwoorden wat het precies met me deed.

Discipline geeft je vleugels? Ik had eerder ervaren dat ze erdoor werden gekortwiekt.

Ik voelde deels weerstand, irritatie, verdriet, gekwetstheid, zelfs angst.
Het triggerde de herinnering aan al die keren dat ik discipline als verpletterend, onderdrukkend, verstikkend, ver over mijn grens gaand ervaren had.

Deels gaf het een beetje hoop, dat die stoïcijnse discipline die ik mezelf had leren opleggen misschien toch ooit tot een sprankeltje vrijheid zouden kunnen leiden?

Het stemde me sceptisch, maar hoopvol tegelijk.

Drilmeester en woosie in één

Vaak kon ik over-gedisciplineerd zijn voor mezelf: qua studies, gehoorzamen, uitvoeren van opdrachten, job, taken in huishouden, afspraken nakomen, principes volgen,…

Anderzijds was er ook een krachtige tegenhanger waarin ik alles opeens helemaal kon loslaten en eerder in een soort van apathische luiheid of automatisch gedrag kon terechtkomen. Dat uitte zich bv. in vreetbuien, voor tv hangen, niet gaan sporten terwijl ik voelde dat ik er toch nood aan had, anderen over mijn grenzen heen laten gaan omdat ik ze niet duidelijk genoeg aangaf of bleef aangeven.

Het verwachten van discipline van de omgeving is ook altijd zo een dingetje geweest. Stiekem, heel diep van binnen, was er het verlangen dat anderen zich minstens even gedisciplineerd aan afspraken hielden als ik dat zelf deed naar hen toe.
Dit openlijk uiten en consequent aangeven waar ik het gevoel kreeg dat er niet voldoende discipline aan de dag werd gelegd, vond ik niet altijd zo eenvoudig. Ik wilde de ander niet “beknotten” of beroven van zijn vrijheid. Iets in mij vond dus toch dat discipline, vrijheid “steelt” ipv geeft.
Ik deed het dus vaag, met hints, tussen de soep en de patatten door. Af en toe deed ik een verdienstelijke poging met duidelijke taal. Als die niet werd opgepikt leidde het tot terug in mijn schulp kruipen en “verdragen”, “tolereren” . Mijn tolerantiegrens is dan bij momenten ook verbazend hoog te noemen.

Ik hoef er geen tekening bij te maken dat dat in relaties en opvoedingssituaties of situaties waar ik de leiding moest nemen niet altijd even handig uit kwam.

Tegenstrijdige signalen moet ik zeker genoeg gegeven hebben in mijn leven. Niet per se omdat ik te wispelturig of niet “sterk” genoeg was, eerder omdat er een behoorlijke lading lag op dit thema.

Haat-liefde relatie

Als discipline louter uit principe, zonder nuancering, eenzijdig, zonder rekening te houden met onderliggende gevoelens en noden van ALLE betrokkenen, vanuit gewoonte plaatsvindt en hierdoor over grenzen gaat van jezelf of anderen, geloof ik echt niet dat het in eerste instantie tot vrijheid zal leiden.

Daar voel ik helemaal niet dat discipline vleugels geeft.

Op het einde van de rit, nadat je er je levenslessen uit opgepikt hebt, dingen leert nuanceren en de diepere betekenis van die discipline leert begrijpen en ze leert toepassen op de juiste dingen die ECHT bij je passen, wordt het natuurlijk een heel ander verhaal.

Mijn haat-liefde relatie met discipline deed me mezelf eerst compleet verliezen, om me van daaruit beetje per beetje ECHT te leren kennen.
En JA ook me steeds meer te be”vrij”den van al die dingen die echt niet bij me pasten, niet gezond voor me waren en best wel wat discipline vereisen om ze niet langer te tolereren in mijn leven.

Discipline

Ik ontdekte veel lagen in mijn leven waar discipline best wel handig kon zijn!

– om steeds opnieuw op te staan als ik viel
– bij mezelf ten rade te blijven gaan en te blijven oefenen op dingen die ik moeilijk vond en toch heel graag onder de knie wilde krijgen,
– De ontdekkingsreis aangaan om weer te mogen ondervinden wat wel en wat niet bij me past. Ontdekken wie ik wel en niet ben, wat ik wel en niet nodig heb, waar ik wel en niet van hou, waar ik wel en niet van ga stralen, wat ik wel en niet te bieden heb, wat ik wel en niet hoor te doen als ik helemaal mezelf wil zijn. het vraagt een behoorlijke portie discipline

discipline is ook behulpzaam bij:

– Geconfronteerd durven worden met groeipunten en er liefdevol mee aan de slag leren gaan en telkens opnieuw die strenge drilmeester in mijn hoofd tot orde roepen, ook dat kan ik je verzekeren dat discipline vereist
– Elke keer opnieuw KIEZEN waar ik mijn aandacht aan wil schenken en niet langer uit gewoonte dingen blijven voeden die ik niet in mijn leven wens
– Discipline ivm de woorden die ik kies, de gedachten die ik overtuigingen laat worden, de gevoelens die ik voed, … het is een bijzondere tak van sport.
– onmiddellijk de tekorten bijvullen en niet wachten tot het peil op 0 staat, kiezen welke energie ik toelaat, het vraagt allemaal discipline.

de kracht van discipline komt ook van bij pas bij:

– Elke keer opnieuw opmerken als ik afdwaal naar verleden en toekomst en mezelf weer naar het NU halen
– Elke keer als ik mezelf erop betrap dat ik iets of iemand de “schuld” wil geven van mijn huidige gemoedstoestand mezelf weer gunnen om de pijn volledig te ownen en haar zo te helpen oplossen, het vraagt best wel wat aandacht, geduld, tijd en zeker discipline!

– Oude gewoontes op automatische piloot opmerken en ervoor KIEZEN om ze niet te herhalen, het vraagt discipline.

Zo zijn er heel wat dingen die best wel wat discipline vereisen om ze de kans te geven om te wortelen in je leven. Daar gaf discipline me meermaals vleugels.

Discipline voedt kracht

Dus als je me nu vraagt wat ik NU vind van de bewering “discipline creëert de vleugels voor vrijheid” voel ik een zachte glimlach opborrelen.

Dan voel ik compassie voor de jonge ik, die met vallen en opstaan de verschillende geuren, kleuren en smaken van discipline heeft mogen ontmoeten en leren kennen in haar leven.
Ook voel ik liefde voor de momenten dat ik discipline volledig afwees, ik zie dat ik dat deed vanuit liefde voor mezelf of de ander, omdat ik de schadelijke aspecten van discipline niet langer blindelings wilde voortzetten.
Er is zelfs trots als ik besef dat ik de moed had om het kind niet volledig met het badwater weg te gooien en dat ik bleef oefenen op het ervaren van een gezond evenwicht hierin.

Ik ben dankbaar dat ik discipline leerde kennen vanuit een andere hoek, dat ik mocht ervaren dat “te los laten”, “ alles overgeven aan het lot” en “mijn verantwoordelijkheid of leiderschap hierdoor niet volledig claimen” gewoon fases waren waar ik als mens en ziel doorheen mocht bewegen en nog steeds mag bewegen. De balans steeds meer verfijnend.

Discipline als vriend

Discipline in eerste plaats gebruikend om oertrouw te zijn aan MIJ en alles wat er in, voor en door mij geleefd wil worden. Daar nog zero concessies in doen en gedisciplineerd die stappen te zetten die ervoor nodig zijn om het leven vorm te geven zoals ik het droom.

Discipline is:

– telkens als ik me betrap op iets of iemand in een hokje plaatsen, dat hokje onmiddellijk weer openen en de ander weer vrijlaten
– elke dag bewuster en bewuster te LEVEN en te genieten van de keuzes die ik maak.
– mijn aandacht en energie richten op die dingen die ik wens te voeden en al de rest in vrede laten zijn.
– oude gewoontes vervangen door nieuwe die me meer dienen.
– kiezen om liefde te laten leiden
– principes nooit meer laten heersen over “inner Wisdom”
– keer op keer opnieuw mijn innerlijke kinderen, oude pijnen en patronen opmerken, hen helpen bevrijden zonder dat ze achter het stuur van MIJN leven gaan zitten en reageren in mijn plaats
– telkens ik in overdrive ga, zachtjes vertragen,
– als ik bevries, weer zachtjes ontdooien,
– als ik ten strijde trek, het zwaard laten zakken en mijn hart openen voor mezelf en de ander, zodat we bruggen kunnen bouwen

– mijn zelfzorg en persoonlijke ruimte eren
– op gepaste tijden zelfs de discipline even vrij te geven 🙂
– elke dag een beetje meer mens mogen zijn, een mens die geniet van het LEVEN, het LEREN, het geven en het ontvangen en het vol verwondering ervaren hoeveel groei er mogelijk is in een mensenleven!

Gaf discipline me vleugels?

Toch wel ja, elke dag een beetje meer!

 

Hoe is jouw relatie met discipline?

discipline creëert vrijheid
online cursussen

Op zoek naar handige tools?

Check deze zelfhulptools en ondersteun jezelf in het hervinden van een gezonde relatoe met discipline. Eentje die je echt vleugels geeft en ze weer helpt gebruiken, zodat geen enkele top nog te hoog hoeft te zijn!

lees HIER meer