Combi-deal: Bewust omgaan met gevoelens van rouw

Leef jij ook nog in de veronderstelling dat rouwen alleen maar ervaren wordt als er een geliefd persoon overleden is?

Dan wil ik heel graag een bredere kijk hierop delen met jou.

Rouwen is voor mij één van de krachtigste manieren om op een bewuste manier met de meest uitdagende “verliezen en teleurstellingen” om te gaan, die je tegenkomt in je leven.

Uiteraard is rouw superbelangrijk en niet te vermijden bij het overlijden van iemand die je nauw aan het hart ligt.

Maar ook in volgende situaties mag het niet onderschat worden en zou het niet mogen ontbreken:

Een geliefde of jijzelf die zwaar ziek wordt of gaat dementeren,
een baan die aan je neus voorbij gaat of onverwacht wegvalt,
een ziekte of pijn die je minder fit en mobiel maakt dan je graag zou willen,
een droom die in rook opgaat,
een relatie die stukloopt,
een doel dat je maar niet kan bereiken,
herhaaldelijke teleurstellingen,
geconfronteerd worden met je eigen tekortkomingen,
beseffen dat je “fouten” maakte, waar jij of anderen nu nog de gevolgen van dragen,
kinderen die de deur uitgaan,
het achterlaten van een plek, een levenswijze, een omgeving,
een nieuwe levensfase ( pensioen, naar rusthuis gaan, …)

Het zijn misschien allemaal dingen waar je in eerste instantie niet zou verwachten dat je er om zou kunnen rouwen en toch zijn dit nog maar een aantal voorbeelden van mogelijke triggers, die een hele diepe wonde kunnen openrijten in jou. Een wonde, die de nodige liefde en zorg nodig heeft om je je weer HEEL te laten voelen.
Door te dealen met de massa’s emoties, pijn en onrust die in dergelijke situaties kunnen vrijkomen.

Een goede regulatie van emoties is essentieel om dit soort ervaringen te kunnen plaatsen op een gezonde manier, waardoor je er zelfs nog sterker en wijzer uitkomt.

De capaciteit van rouwen zal dan ook een grote impact hebben op jouw zelfbeeld, wereldbeeld, gedachten, gevoelens, gedrag dat na dit soort van teleurstellingen jouw manier van leven zal worden.

Of je je hart weer opent voor de liefde, je zelfvertrouwen of eigenwaarde voelt groeien, je nieuwe kansen als onveilig ziet of als een uitdaging, … het hangt allemaal samen met de mate waarin je gezond kan rouwen.

Wat vaak over het hoofd wordt gezien is dat rouwen en het leven vieren ( er ten volle van kunnen genieten) met elkaar verbonden zijn. De vaardigheid om te kunnen rouwen maakt dat er weer ruimte komt om te genieten en geluk toe te laten in het leven en het vieren van de mooie momenten gaat het rouwen hanteerbaarder maken.

Nog te vaak wordt gedacht dat de trigger, het gebeuren zelf, de aard van de situatie bepaalt hoe heftig je pijn of verdriet zal ervaren en welke impact het op je leven zal hebben. Het is echter vooral de manier waarop je ooit leerde om met pijn, teleurstellingen, heftige emoties om te gaan die zal bepalen of deze triggers leiden naar LIJDEN of naar ROUW.

De meesten van ons leerden als kind nooit om hun emoties te reguleren op een gezonde wijze, om de simpele reden dat de meeste ouders dat zelf ook nooit leerden. Noodoplossingen zoals onderdrukken, vermijden, bestrijden, negeren, verwachten dat de buitenwereld het oplost, verlammen en wegzakken in treuren of verbittering, …, worden vaak van generatie op generatie onbewust doorgegeven.

Ik ontmoet dagelijks mensen die angstig zijn om hun gevoelens toe te laten omdat ze verwachten dat ze te heftig zijn. Dat het hen onderuit zal halen, dat ze het niet aankunnen, dat ze er minder door zullen functioneren.

Niets is minder waar!

Als er op een zachte manier ruimte en tijd wordt gemaakt om ECHT te mogen voelen,
om ECHT te luisteren naar wat er misschien al jaren in je leeft en onderdrukt werd,
om ECHT te erkennen dat je het recht hebt om te voelen wat je voelt, te zijn wie je bent,
dan blijf je heus niet in die overweldigende loop hangen!

Vaak ervaren mensen zelfs dat de tranen die dan vaak vrijkomen “anders” aanvoelen, je er zelfs geen verhuild gezicht aan overhoudt en je er lichter van wordt. Een schril contrast met dat oude vertrouwde, verzopen-in-tranen gevoel, dat je zo slap als een schotelvod, helemaal uitgewrongen en getormenteerd, met een zwaar hoofd laat wegkwijnen in een hoekje.

Mensen weer leren ervaren hoe IEDEREEN de capaciteit in zichzelf kan herontdekken om op dergelijke manier met zichzelf om te gaan is zo veel meer dan een job voor mij. Het is een passie, een levenswerk, je zou het zelfs een missie kunnen noemen.

Het geeft betekenis aan mijn eigen lijdensweg die ik heb afgelegd in mijn leven, om tot deze inzichten te komen en me deze vaardigheden eigen te kunnen maken.

Het tovert nog dagelijks een glimlach op mijn gezicht als ik besef dat net datgene waar ik vroeger niets van bakte, datgene waar ik liefst het snelst van zou weglopen, nu het gene is waar ik me in gespecialiseerd heb. Dat iets wat ik vroeger zo vreesde en oerlastig vond nu iets mag zijn wat me zo van nature af blijkt te gaan en me zelfs vreugde brengt, blijft bijzonder om me regelmatig even van bewust te worden.

Het leerde me om mijn gevoeligheid op een gezonde manier in te zetten voor mezelf en anderen.

Het gaf me toegang tot één van de krachtigste transformatieprocessen of healingsmethodes die ik in mijn leven tegenkwam.

Ik ontwikkelde mijn eigen unieke aanpak waarmee ik nu ook anderen kan laten ervaren hoe je op een natuurlijke en zachte manier weer samenwerking kan voelen tussen je fysieke, mentale, emotionele en energetische lichaam.

 

Maak nu gebruik van deze unieke combideal waarbij je voor minder dan de prijs van één toegang krijgt tot twee laagdrampelige online cursussen die je wegwijs maken in de wereld van voelen en emoties.

Zo kan je je vaardigheid om bewust te rouwen ipv te lijden en het leven ten volle te vieren ipv het door schuldgevoel en onverwerkte emoties deels onbewust aan je voorbij te laten gaan.

Voor slechts 45 euro ipv 98 euro zijn deze twee toppers voor jou:

De cursus Dwars door de emoties heen die je in 5 dagen meeneemt in een inspirerende ontdekkingsreis van je gevoelens, de boodschap die ze voor je hebben, ervaar hoe ook jij eenvoudiger je emoties kan reguleren zonder ze te onderdrukken of er door overweldigd te worden.

Ontdek hoe je door jezelf de ruimte te geven om te voelen wat je voelt en hier op een ontspannen en bewuste manier naar te leren luisteren zowel rouw als dieper genieten in je leven weer kan omarmen.

De audioreeks Voelen hoe doe ik dat? neemt je in 20 dagen mee in de wereld van het voelen, het observeren, het bewust aanwezig zijn bij wat er in jou leeft.

Voelen hoe doe ik dat?