Ken je het gevoel van overspoeld te worden door je eigen gevoelens of emoties? 

Of ben jij eerder het type dat ontdekt heeft dat positief denken en een glimlach op je gezicht je een aangenamer gevoel geven en ben je er een levenswerk van gaan maken om die ongewenste gevoelens zo snel mogelijk te gaan vervangen door een meer gewenste variant?

Of ben je degene die allerlei handige, verzachtende middeltjes heeft gevonden om de emotie wat minder heftig te voelen door bv een meditatie op youtube of  je wekelijkse yogales te volgen , te gaan sporten, of zoveel mogelijk in beweging te blijven, misschien zelfs een glaasje te drinken,… en merk je op dat je zolang je met deze activiteiten bezig bent alles wel ok lijkt te zijn, alleen overvalt het je de moment nadien weer helemaal, soms nog harder dan voorheen…

 

Ik probeerde in mijn leven alle varianten uit! En geen van allen waren op lange termijn voldoening gevend. Ik heb het grootste deel van mijn leven mijn best gedaan om dingen “te veranderen”, “mezelf te veranderen” en vooral “mijn gevoelens te veranderen”.

Wat ik gaandeweg leerde is dat er precies toch wel een boodschap zat achter al die vervelende emoties. Want zo had ik ze onderverdeeld: de vervelende en dus ongewenste emoties of de vijand die bestreden diende te worden en daarnaast de gewenste emoties of diegene die ik zo vaak mogelijk ging opzoeken en teleurgesteld was als me dat niet dadelijk lukte.

Ik veroordeelde mijn ongewenste emoties omdat ze er waren, mijn omgeving omdat ze deze emoties uitlokten en mezelf omdat ik niet in staat was om ze te voorkomen.

Ik verzon allerlei middeltjes om deze vijanden te slim af proberen te zijn, gaande van mijn omgeving en emoties onder controle proberen te houden, tot situaties en mensen en dus ook triggers te gaan vermijden, tot allerlei verzachtende middeltjes uitproberen die uiteraard al wel iets af deden maar uiteindelijk geen echte oplossing brachten doordat het onderliggende probleem niet werd aangepakt. Namelijk het feit dat ik een bepaalde boodschap niet kon of wilde horen… (lees hier mijn eigen verhaal)

Rouwen helpt je kracht opbouwen

De boodschap die ik door heel dit avontuur ontdekte was dat het heel erg belangrijk voor me was om al mijn emoties bestaansrecht te geven omdat ze een belangrijke boodschap voor me in zich droegen. Ze vormen de perfecte barometer voor hoe het met me gaat, ze kunnen me duidelijkheid brengen over wat ik wil en niet meer wil, ze zijn een uiting van mijn behoeften die al dan niet voldoende aandacht en vervulling krijgen.

Gaandeweg ging ik mijn aanpak veranderen. Ik stopte met vechten, durfde ook mijn minder leuke emoties even aan het woord laten, net als mijn minder leuke gedachten en mijn minder leuke fysieke gewaarwordingen trouwens… Met andere woorden ik leerde stap voor stap de dingen laten zijn zoals ze waren, en liet het mezelf toe om me te voelen zoals ik me voelde op dat specifieke moment.

Groot was mijn verbazing dat door ruimte te laten voor deze emoties en gewoon vanuit rust en zonder oordeel te observeren ze niet groter werden ( waar ik eerst wel voor vreesde) , maar dat ze zachter werden… niet weg, maar wel zachter… en vanuit de veiligheid die ontstond vanuit die zachtheid borrelde er als vanzelf inzichten, boodschappen op die zo essentieel waren voor mijn groei…

Ik merkte op dat het steeds de zelfde stapjes waren die terugkwamen bij het proces van communiceren met mijn emoties. 

Deze manier van communiceren met en luisteren naar emoties gebruik ik nu al een aantal jaren succesvol in mijn praktijk en wat ik opmerk is dat het voor dit proces belangrijk is dat er een veilige bodem is. Dat er een veilig kader geschets wordt waarbinnen dit gesprek met jezelf kan plaatsvinden.

Ik leerde zelf dat door toeschouwer te zijn als een ander door deze fasen heen glijdt en onder bepaalde emoties behoeften ontdekt heel leerrijk is. Het luisteren naar de begeleidende stem van een ander helpt dan weer om zelf meer rust en veiligheid te ervaren. Gaandeweg komt er dan meer vertrouwen, je krijgt meer ervaring en vindt er steeds beter je draai in… Maar het begint allemaal bij die eerste stap.

Om het voor jou mogelijk te maken om op een laagdrempelige manier kennis te maken met deze manier van omgaan met je emoties heb ik een gratis training op facebook ontworpen.

Via onderstaande link kan je je inschrijven en ontvang je een stappenplan waarmee je al eens rustig op je eentje kan uittesten hoe je je eigen emoties kan toelaten/ observeren/ vertalen in behoeften.

Tijdens de livestream op 15 februari om 19.00 uur op facebook ( in de groep: van dwaalicht naar koning(in) ) zal ik samen met jullie het hele proces nog eens overlopen en antwoord geven op jullie vragen. Door lid te worden van deze besloten groep kan je zelfs ook nadien nog op een laagdrempelige manier oefenen op deze nieuwe vaardigheid en nog heel wat andere leuke thema’s ontdekken .

Zou jij ook graag willen ervaren hoe je je eigen vat van emoties kan leren ledigen? Simpelweg door ze helemaal te leren erkennen en vanuit rust en zachtheid een gesprekje met jezelf te hebben en zo te vertalen wat je emoties je komen vertellen op dit specifieke moment…

Schrijf je dan nu in via onderstaande link!