Voelen hoe doe ik dat?
Wil je graag “anders” leren VOELEN?
Je observatiespier trainen i.p.v. je denkspier?
Voelen als in:
- bewust zijn van wat er op dit moment in je leeft
- je gevoelens observeren zonder enig oordeel, analyseren, controleren, onderdrukken,…
- vanuit rust opmerken welke sensaties je in je lichaam ervaart
- voelen wat bepaalde situaties met je doen, welke innerlijke reacties je voelt opborrelen
- energie opmerken in je lichaam
- De kunst van het ZIJN weer herontdekken
- Je vrouwelijke kwaliteiten weer een opwaardering geven zodat ze in harmonie met de mannelijke kunnen functioneren
Deze audioreeks neemt je in 20 dagen mee in een steeds meer
ontluikende wereld van VOELEN.
Hoewel voelen een basisfunctie is van het menszijn, lijkt het in de praktijk soms voor de nodige verwarring en moeilijkheden te zorgen.
Voelen vraagt immers een compleet andere vaardigheid dan denken, analyseren, problemen oplossen, vergelijken,…
Voelen is niet iets dat mentaal gebeurt.
Voelen is de kortste weg om contact te leggen met jezelf en van daaruit je eigen unieke kompas te leren gebruiken, om te leven op een manier zoals het echt bij je past.
Niet meer bedenken of analyseren wat het beste is, maar aan de hand van het observeren van talrijke signalen in en om je heen een route uitstippelen die op maat gemaakt is en je op het lijf geschreven is!
Soms gebruik ik wel eens het voorbeeld van het kijken naar een prachtig schilderij.
Het is niet zozeer het gaan vergelijken, het willen begrijpen, het gaan analyseren wat de schilder er mee bedoelde, het gaan beoordelen op verschillende lagen, maar wel het leren opmerken wat het bekijken van het schilderij met jou doet.Wat voel je erbij, waar raakt het je ( aangenaam of net pijnlijk confronterend), hoe reageren je gedachten, je gevoelens, je houding, je lichaam,…
Dat laatste is de laag van voelen waar ik het over heb.
Het is eerder een neutraal observerende, open houding als die van een nieuwsgierig en leergierig kind, een ontdekkingsreiziger of wetenschapper die alles zonder verwachtingen op zich af laat komen.
Het grote voordeel van deze manier van naar jezelf en het leven kijken, is dat je heel makkelijk leert aanvoelen wat er al dan niet bij je past, wat je nodig hebt, wat meer of minder tot ontwikkeling wil komen, gewoon kortom wie JIJ ECHT BENT en wil zijn! Zonder onnodig afgeremd te worden door niet meer kloppende overtuigingen, automatismes, aangeleerde patronen, aannames, angsten, onderdrukte emoties, die op dit moment niet meer echt bij je passen.
Wat mag je verwachten?
Ik ontwikkelde deze nieuwe online cursus als antwoord op de vraag van velen in de praktijk de laatste jaren.
“Voelen hoe doe ik dat dan?”
Deze keer een gloednieuw concept; een cursus in vorm van een 20-delige audioreeks.
20 dagen lang ontvang je dagelijks een mail van mij, met een audio met opdracht en inspiratie. Hier kan je op je eigen tempo mee aan de slag. Je kan elke dag reageren via mail als je daar nood aan hebt, zodat je een maximale ondersteuning kan ervaren.
Het “voelen” i.p.v. denken, analyseren en sturen, is een vaardigheid die je alleen maar leert door echt de ervaring in te gaan.
Daarom dus nu deze laagdrempelige cursus boordevol:
- handige tips
- tal van speels opdrachten en doe-oefeningen
- praktische inspiratie
- ervaringsgerichte inzichten
- persoonlijke helpdesk via mail
Allemaal met als doel om steeds verfijnder te ervaren wat je “voelt”.
Gevoelens, fysieke gewaarwordingen, bewustwordingen,… alles wat je ervaart en voelbaar is t.h.v. je lichaam op een neutrale manier leren observeren i.p.v. af te dwalen naar analyseren, oordelen, controleren, onderdrukken, manipuleren,…
Je innerlijk kompas weer leren ontdekken, verfijnen, begrijpen en inzetten om je koers te bepalen in je leven en deze koers ook te bewaken.
Deze keer dus niet via een facebookgroep, maar wel met audio-opnames die je thuis in je mailbox ontvangt.
Dat geeft de mogelijkheid om het op je eigen tempo te doen én toch ook via mail de kans te hebben om eventuele vragen of uitwerkingen met me te delen. Want via mail kan je altijd reageren op elke opdracht!
Schrijf je nu in voor deze nieuwe cursus voor slechts 49 euro!
Ik weet zelf maar al te goed dat ’t niet is omdat je heel gevoelig bent,
dat je daarom ook goed bent in VOELEN…
Daar kwam ik ruim 16 jaar geleden in mijn eigen leven achter.
Hypergevoelig, alle prikkels opmerken, me met gemak kunnen verplaatsen in anderen omdat ik hun humeuren en behoeften perfect aanvoelde,…
Ik merkte mogelijk gevaar vanop een kilometer afstand op en was bijna voortdurend op mijn hoede.
Niet zo handig als je een ontspannen, bevredigend leven wil leiden.
Regelmatig waren er zoveel verschillende prikkels te verwerken dat het één grote overprikkeling werd.
Een overprikkeling die meteen een overlevingsmechanisme deed aanschieten:
– soms was het verlammen en gewoon niet meer in staat zijn om te reageren of handelen,
– soms vluchten in allerlei andere dingen om maar niet geconfronteerd te moeten worden met wat er gaande was,
– dan weer in verzet en verweer gaan en strijden om dingen in mij omgeving tot verandering aan te zetten,
– of op automatische piloot gewoon lekker volgen wat er me van buitenaf werd opgedragen.
Mijn manier van met voelen en gevoelens omgaan leek vaak eerder op een overlevingstocht dan op een bewuste levensreis.
Analyseren, vergelijken, oplossingen bedenken, onderhandelen, oordelen, controle proberen houden,… het was me allemaal niet vreemd.
Maar ECHT voelen?
Echt doorvoelen wat ik in mijn lichaam gewaar werd op die momenten?
Bewust zijn van wat die signalen me kwamen vertellen?
Mijn grenzen aanvoelen en deze ook aangeven?
Dat waren vaardigheden die heel ver van mijn bed lagen!
Toen ik op een bepaald moment in mijn leven zo ver van mijn hart was weggewandeld, leek het alsof ik helemaal niet meer wist wat er nu wel of niet bij me paste.
Ik voelde me onzeker, verdwaald, alles behalve gelukkig. Het leek soms alsof ik in het leven van een ander was terechtgekomen en geleefd werd. Omdat mijn innerlijk kompas helemaal niet gebruikt werd waarvoor het diende.
Ik kwam toen tot de conclusie dat wat ik altijd onder voelen had verstaan, niet echt voelen was.
– Ik leerde opmerken hoe ik mezelf jarenlang was gaan verdoven om de pijn maar niet te voelen.
– Ik ging beseffen dat die hoge pijngrens en het oneindig door kunnen blijven gaan waar ik eerder zo fier op was, niets te maken hadden met sterk zijn, maar dat ik onbewust getraind was om mijlenver over mijn eigen grenzen heen te walsen.
– Lichaamsbewustzijn was heel beperkt.
– Ik werd onrustig van ontspannen.
– Toen zag ik opeens hoe ik mezelf geleerd had om mijn aandacht af te wenden als iets te ongemakkelijk werd. Met als resultaat dat ik soms veel te snel mijn dromen los liet .
– Het leek vroeger zoveel makkelijker om gewoon te doen wat er van me verwacht werd of wat ik ooit leerde dan op elk moment bewust kiezen wat er dan het beste bij me paste.
– Ik moest ook onder ogen komen dat ik ongemakkelijke gevoelens gewoon was gaan overcompenseren of vermijden of ze gewoon ging overplakken of overtroeven met andere gevoelens.
– Ik besefte opeens hoe makkelijk ik in het “denken” schoot, vooruit denken, dingen overdenken en met mijn aandacht in het verleden zitten, overal vanalles van vinden en dan principieel mijn gedrag daar aan aanpassen ipv te “voelen” wat er nu echt bij me paste, piekeren, zorgen maken, beredeneren, mezelf aanleren hoe ik “anders” met moeilijke situaties kon omgaan en makkelijker “vol kon houden” zonder zeuren,…
– Anderzijds was de gevoelskant heel erg arm. Ik deelde amper wat er in me omging, als de emoties af en toe eens te hoog zaten konden de tranen en frustraties wel eens ontsnappen, maar ze werden heel snel weer in de kiem gesmoord, want dat hoort zo niet.
– Jarenlang luisterde ik niet naar mijn diepste behoeften, naar de pijnlijke herinneringen en onbewuste overtuigingen en angsten die ik met me mee droeg. Niet omdat ik dat niet wou, maar ze gewoon niet meer hoorde.
Ik kan je garanderen dat het een hele verrassing was om op te merken dat dat “echt” bewust voelen veel minder moeilijk, eng of pijnlijk was dan mijn oude manier van hier mee omgaan.
Ik ben me er dus ook heel erg van bewust dat het niet vanuit onwil is dat er zo vaak niet ECHT GEVOELD wordt, maar eerder vanuit onkunde. Gewoon niet weten dat het anders kan, laat staan dat je weet hoe.
Jarenlang ontmoet ik mensen die net als ik vroeger het niet zo eenvoudig vonden om van dat aangeleerde gedrag dat leunt op rationaliteit, terug een plek vrij te maken voor het gevoel.
Leren observeren op een neutrale manier, je zintuigen en tastzin weer leren opmerken, steeds subtielere verschillen gewaarworden die je langzaam aan terug je kompas leren herontdekken.
Het is een kwestie van veel oefenen, bewustwording en bewust zijn.
Herken jij je in dit verhaal en wil je er nu ook werk van maken om de kunst van het VOELEN een heropwaardering te geven in je leven?
Via onderstaande knop kan je nu makkelijk inschrijven voor slechts 49 euro en heb je de audio’s voor altijd in jouw bezit!